HABERLER

Her Yaşta Müzik Enstrümanı Çalabilirsiniz

İçinizde müziğe dair karşı konulamaz bir isteğiniz varsa, çocukken hiç müzik dersi almadığınız için ya da bir enstrümanı hiç yol kat etmeden bıraktığınız için tekrar müzikle ilgilenmekten vazgeçmeyin. Elbette birçok profesyonel müzisyen müziğe genç yaşlardayken başladı. Ancak enstrüman çalmayı öğrenmenin tek amacı yalnızca profesyonel bir müzisyen olmak değil. Bir enstrüman çalabilmek, zihninizi zenginleştirerek hayatınızı güzelleştirecek, ruhunuza da iyi gelecek bir uğraştır. Aslında tüm bunlar farklı alanlarda çalışan ve otuzlu yaşlarını geçmiş insanların enstrüman çalmaya merak salıyor ve daha önceden bir deneyimi olmamasına rağmen müzik derslerine başlıyor olmasını açıklıyor.

İşitme sistemi ve beyin üzerine araştırmalar yapan California Irvine Üniversitesi'nden sinirbilimci Norman Weinberger, olgun beynin bir enstrüman öğrenmesinin daha zor olsa da imkansız olmadığını söylüyor. Weinberger, "Pek çok insan ergenlikten sonra beynin çok esnek olmadığına inanıyor. Aslında beyin öğrenme ve değişme yeteneğini koruyor" diyor. "65 yaşında bir şeyi öğrenmek 5 yaşında olduğu kadar kolay mı? Hayır. Ama yapılabilir mi? Evet."

Yeni başlayan bir yetişkin için enstrüman çalmak elbette zorlayıcı olabilir. Fakat her şey ilk kez öğrenmeye başladığımızda zor gelir. Piyano tuşlarına parmaklarınızı yerleştirdiğinizde ya da kemanı kavradığınızda kaslarınızın ve duyularınızın çoğunu bir arada kullanıyor olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu sizin için yeni ve farklı bir deneyim. Beyniniz gerçekten çok çalışıyor olacak! Aynı anda notaları takip ediyor, ritmi sayıyor ve sabit bir vuruş tutarak müzik yapmaya çalışıyor olacaksınız.

Weinberger, "Müzisyenlerin beyin taramaları yapıldığında, beynin gerçekten aktive olan alanlarının büyüklüğünü görürsünüz" diye açıklıyor. Çocukların öğrenmeye devamlı açık olduklarını ve daime yeni beyin hücreleri ürettiklerini biliyoruz. Bu sayede küçük yaşta bir çocuk müzik öğrenirken, bu beyin hücrelerinin bir kısmı kendilerini enstrüman çalmaya adar. Yetişkinler ise zaten sahip oldukları beyin hücreleriyle çalışmak ve aralarında yeni bağlantılar veya sinapslar oluşturmak zorundadır. Yetenek siz yetişkin öğrenciler için gerekenler listesinde alt sıralarda yer alır. Bunun yerine tutumunuz, sizi motive eden nedenleriniz, sabrınız ve bunu besleyecek olan disiplin ile düzenli olarak yapacağınız egzersizler sizi öne taşıyacaktır.

Hem zihninizin dinç tutarak daha kaliteli bir yaşam sürmenize destek olacak, hem de çok sevdiğiniz bir uğraşı hayatınıza aldığınızda daha mutlu bir hayata sahip olmanızı destekleyecek olan enstrümana bir şans verin. Üstelik, arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde çalacağınız birkaç parça sizi sosyal ortamınızı daha keyifli hale getirecektir. Kendinizi yeniden keşfedin, size en uygun olan müzik enstrümanını seçin ve kendinize en uygun bulduğunuz müzik kurumunun kapısını çalın.




Diğer Haberler

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FARKINDA MIYIZ?
Schubert Müzik ve Sahne Sanatları Merkezi Açıldı!

Üç yıllık emekle inşa edilen Schubert Müzik ve Sahne Sanatları Merkezi, Ankara'da kendine özgü inşa edilen binasında hizmete açıldı.

Devamını Oku
DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FARKINDA MIYIZ?
Aksu Malikhanesi'nde Piyanolu Ev Konseri

Schubert Müzik ve Sahne Sanatları Merkezi'nin kurucusu Esra Aksu, minik öğrencileri için "Piyanolu Ev Konseri" düzenledi.

Devamını Oku
DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FARKINDA MIYIZ?
Erken yaşta başlanan müzik eğitimi çocuğunuza neler sunuyor?

Müzik hayatımızda önemli bir yer tutar. Tiyatro, televizyon, sinema, tatil, kutlama ve tören gibi hayatımızın birçok alanında müziğin rolünü kolayca görebiliriz.

Devamını Oku